Άρθρο της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΛΤΙΝΩΝ Κωνσταντίνας Κούτικα – Μηλιώνη

Άρθρο της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΛΤΙΝΩΝ Κωνσταντίνας Κούτικα – Μηλιώνη

Πόσο αποτιμάτε την ανθρώπινη ζωή κύριε Κοιμήση

Ένας από τους πόρους που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία ήταν διαχρονικά και εξακολουθεί να παραμένει, ο παραθεριστικός τουρισμός. Το Μενίδι, αποτελεί τόπος προορισμού και παραθέρισης, όπως μαρτυρεί το γεγονός ότι κοντά στις μισές κατοικίες είναι εξοχικά. Εξ’ αυτού του λόγου στον πανέμορφο τόπο μου δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία ,κρεοπωλεία, επιχειρήσεις λαϊκής τέχνης), συντηρώντας με τον τρόπο αυτό τα μικρά οικονομικά μας μεγέθη

Επίσης εξαιτίας του παραθεριστικού τουρισμού απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Και ενώ μέλημά σας κύριε Κοιμήση θα ήταν πως θα επιμηκύνονταν η τουριστική περίοδος, με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας μας γυρίσατε πολλές δεκαετίες πίσω.

Όλα τα χρόνια οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προσπάθησαν στο μέτρο του δυνατού να οικοδομήσουν μια κατάσταση που θα έκανε τη διαφορά. Διαπλάτυνση της παραλίας, εφαρμογή της ανάπτυξης ξαπλωστρών και ομπρελών (σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο), τουριστική προβολή, καθημερινή καθαριότητα των χώρων, αναλυτικές μετρήσεις ύδατος . Η οργάνωση μίας παραλίας αποτελεί τον κορυφαίο πόλο έλξης σε συνέργεια με την καθαρότατα των νερών και εν γένει της λειτουργίας της πλαζ.

Τις τελευταίες δυο χρονιές της προηγούμενης δημοτικής περιόδου , του πρ. Δήμου Μενιδίου, η μοναδική πλαζ του χωριού μας, είχε την ευκαιρία να «απολαύσει» επιπλέον την παροχή των υπηρεσιών ναυαγοσώστη, κυρίως κατά την αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, συμβάλλοντας ακόμη πιο πολύ στην οργάνωση του χώρου, δημιουργώντας κυρίως το αίσθημα της ασφάλειας αφού είναι γνωστό ότι στις παραλίες μας έρχονται οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να γίνουν και άλλες δραστηριότητες, λόγω της παρουσίας του όπως της εκμάθησης των μυστικών της κολύμβησης στους μικρούς κολυμβητές.

Από την παρουσία και μόνο του ναυαγοσώστη αυξήθηκε κατά τουλαχιστον30% η επισκεψιμότητα, όπως προέκυπταν από διάφορα στοιχεία. Αυτό μεταφράζετε σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων και ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ημερών παραμονής, τόσο για τους καθημερινούς επισκέπτες όσο και για τους παραθεριστές που διατηρούν εξοχική κατοικία στο Μενίδι.

Νομίζω είναι περιττό να πούμε τι γίνεται σε άλλους δήμους που σέβονται τον επισκέπτη τους.

Όλα αυτά ήταν ωραία, ως την μέρα που το τιμόνι του διευρυμένου Δήμου αναλάβατε Εσείς κύριε Κοιμήση. Διότι σε καμία από τις λουτρικές περιόδους, ναυαγοσώστες δεν είδε το «μάτι» μας.

Ακόμη και ο «πύργος» που είχε κατασκευάσει και εγκαταστήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή πλέον δεν υπάρχει, ο οποίος αφημένος στην τύχη του, διαλύθηκε.

Ίσως κάποιοι να αναρωτιούνται ότι στις δύσκολες αυτές εποχές η πρόσληψη ναυαγοσώστη να είναι περιττή πολυτέλεια. Εδώ είμαι αναγκασμένη να παραθέσω τη βιωματική μου εμπειρία, όπως την έζησα έντρομη μαζί με τα παιδιά μου

Το καλοκαίρι του 2012 ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε πνιγμό ενός νέου ανθρώπου,  ενός νέου από κοντινή περιοχή ο οποίος απολάμβανε τις καλοκαιρινές διακοπές του. Νέος χωρίς εμφανή προβλήματα υγείας αφού στην παραλία συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες. Παρόλα αυτά τα παιχνίδια της μοίρας έφεραν το δυστυχή αυτό νέο να αφήσει την τελευταία πνοή στο μέρος που αγαπούσε: τη θάλασσα. Την ώρα που αργόσβηνε αβοήθητος δεν ήταν κανείς για να παρατηρήσει κάποια περίεργη συμπεριφορά που ίσως αν γινόταν αντιληπτή από έναν επαγγελματία ίσως προλάμβανε το μοιραίο. Δεν ήταν κανείς εκεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες παρά τις φιλότιμες και ηρωικές  προσπάθειες μιάς «κοπελιάς» από το Μενίδι ή οποία έτυχε να «κάνει» το μπάνιο της. Μια ολόκληρη παραλία με τουλάχιστον χίλιους λουόμενους ήταν ανήμπορη να αντιδράσει.

 

Όλα αυτά γιατί στη παραλία δεν υπήρχε ναυαγοσώστης. Δε λέω ότι με την παρουσία ενός ναυαγοσώστη όλα μπορεί να είχαν ευτυχή κατάληξη σίγουρα όμως θα αυξαίνονταν οι πιθανότητες σήμερα ο νέος άνθρωπος να είχε επιζήσει.

 

Η πρόσληψη ενός ναυαγοσώστη κύριε Κοιμήση είναι επιβεβλημένη και μάλιστα από το νόμο σε πολυσύχναστες παραλίες και το κόστος ενός ναυαγοσώστη για του δυο μήνες περίπου μήνες απασχόλησης είναι κυριολεκτικά ασήμαντο μπροστά σε αυτό που μπορεί να προσφέρει.. Εξάλλου τι σας εμπόδισε να δαπανήσετε ένα μικρό ποσό από τα χιλιάδες Ευρώ που εισπράττεται από τα τέλη των επαγγελματιών;

Προσπάθησα να αποτιμήσω την ανθρώπινη ζωή, ανατρέχοντας στο διαδίκτυο και μιλώντας με αρκετούς. Αυτό που κατάλαβα , είναι ότι όλα οδηγούν στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα: η ζωή είναι ανεκτίμητη.

 

Εσείς κύριε Κοιμήση πόσο αποτιμάτε την ανθρώπινη ζωή; Μάλλον πολύ χαμηλά αν κρίνω από το γεγονός ότι σε καμία από τις περιόδους σας δεν φροντίσατε ή να πιέσετε έστω να προληφθεί ναυαγοσώστης. Μάλλον αποτελεί δείγμα της αισθητικής σας, αφού όχι μόνο στο Μενίδι αλλά και σε καμία άλλη παραλία του Δήμου μας δεν έχετε εφαρμόσει κάτι ανάλογο.

 

Ενδεχομένως όλα αυτά κύριε Κοιμήση να σας φαίνονται γραφικά και κοινότυπα. Ίσως να αποτελούν θέματα χαμηλής προτεραιότητας. Ίσως να σας απασχολούν πόσες «τρύπες» θα «βουλώσετε» με τσιμέντο, πόση άσφαλτο και χαλίκι θα ρίξετε σε δρομάκια και παράδρομους ημετέρων, ή πόσα αρνιά θα καταναλώσουμε στο Καρναβάλι Γιατί η πρακτική αυτή φέρνει ψηφαλάκια.

 

Εγώ κύριε Κοιμήση, ας μου επιτρέψετε, έχω άλλη θεώρηση των πραγμάτων . Με ενδιαφέρει πάνω από όλους και όλα η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια . Για αυτό και δεν μπορώ να συστρατευθώ μαζί σας., όσες και προσπάθειες να κάνετε περί αυτού. Για το θέμα αυτό θα επανέλθω με άλλο άρθρο μου.

Απευθυνόμενη στους συμπολίτες μου, τους λέω ότι: σε όλους μπορεί να συμβεί το ανεπάντεχο, είτε σε μας είτε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε τις τύχες μας σε κάποιους που τους ενδιαφέρει μόνο η προσωπική  τους προβολή. Όχι άλλες χαμένες ζωές κύριε Κοιμήση.

 

Με τιμή

 

Κωνσταντίνα Κούτικα – Μηλιώνη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας ΔΕ Μενιδίου

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΛΤΙΝΩΝ

 

Υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Πρεβεζιάνος

 

 

 

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*