Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στη συγγραφέα Νένα Μπούρα για το πρώτο της βιβλίο

Δημοσιεύτηκε

στις

1784

Συνέντευξη δόθηκε στην πρόεδρο του Συλλόγου “Αμφιλοχίας Δίοδος” κ. Ειρήνη Φίλου

Συναντήσαμε την κ. Νένα Μπούρα , συγγραφέα του βιβλίου «Είπαμε πολλά και σώνει» , για να μας μιλήσει γι’ αυτό λόγω της επικείμενης παρουσίασης του στις 21 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο Δημαρχείο Αμφιλοχίας.

-Πριν λίγο καιρό εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές με παραμύθια για μεγάλους. Πως προέκυψε η ενασχόληση σας αυτή;
Θα έλεγα πως το παραμύθι παίζει κεντρικό ρόλο στη σκέψη μου. Ως αφήγηση, ως συλλογή και συγγραφή αλλά και ως παρηγοριά , που άλλωστε είναι η ετυμολογία του παραμυθιού. Από μικρή άκουγα παραμύθια και ιστορίες από τους παππούδες μου. Μου έλεγαν μύθους από την αρχαιότητα και ιστορίες από την ζωή τους. Στην εφηβεία άρχισα να καταγράφω αυτά τα παραμύθια και στη συνέχεια να συνθέτω δικά μου. Επηρεάστηκε η σκέψη μου από τις βόλτες του έκανα παιδί στο Κάστρο μας , στη θάλασσα και έμπλεκα αυτές τις ομορφιές με λόγια και εξωπραγματικά στοιχεία. Στο πανεπιστήμιο , όπου σπούδαζα στο Παιδαγωγικό, είδα μια αφήγηση παραμυθιού από μια επαγγελματία αφηγήτρια. Ήταν μαγική στιγμή. Σε κείνο το σημείο αποφάσισα πως ήταν αυτό που με γέμιζε και με εξέφραζε και πως ήθελα κι εγώ να το κάνω. Έτσι άρχισα σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού. Κατάλαβα πως έτσι θα μπορούσα να μοιραστώ τις ιστορίες μου. Να γίνω παραμυθού.
-Άρχισες λοιπόν τις αφηγήσεις παραμυθιών; Πόσο εύκολο ήταν;
Άρχισα να μελετάω το είδος αυτό της προφορικής μας λογοτεχνίας , το παραμύθι, ως λαογραφική έρευνα. Είναι η προφορική μας παράδοση , η οποία είναι τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος. Έκανα σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθέατρου, αφήγησης παραμυθιού έτσι ώστε να ‘’δουλέψω’’ την φωνή μου και την κίνηση. Ωρίμαζε όλο αυτό μέσα μου και άρχιζα να λέω τα παραμύθια μου στους μαθητές μου , που ήταν και οι πρώτοι μου ακροατές. Στην συνέχεια συνάντησα την ομάδα αφήγησης ΄΄Παραμυθοκλωστή’’ την οποία αποτελούν άνθρωποι της πόλης μας, εμπνευσμένοι και δημιουργικοί και εντάχθηκα σε αυτήν.
Μου έδωσαν την ευκαιρία να δείξω αυτό που είχα μέσα μου και ωρίμαζε κάνοντας παραστάσεις σε παιδιά και μεγάλους. Είναι πολύ δύσκολη η έκθεση στο κόσμο, πρέπει να λες παραμύθια που πρώτα αγαπάς εσύ, έτσι ώστε να νομίζεις πως τα μοιράζεσαι σε φίλους. Αν το καταφέρεις αυτό, έχεις κερδίσει το κοινό.
– Πως ήρθε η επαφή σου με τον εκδοτικό οίκο των Συμπαντικών Διαδρομών;
Είμαι πολύ χαρούμενη που ανήκω σε αυτή την συγγραφική «αγκαλιά» της φανταστικής λογοτεχνίας. Έγραφα και κατέγραφα παραμύθια χωρίς να έχω στο μυαλό μου, πως θα μπορούσα να βγάλω βιβλίο ποτέ.
Πριν ένα χρόνο τυχαία είδα μια ανακοίνωση από τις εκδόσεις πως προσκαλούσαν παραμυθάδες να στείλουν τα παραμύθια τους για μια συλλογή. Αποφάσισα να στείλω δυο παραμύθια μου και προς μεγάλη μου έκπληξη τα δέχτηκαν στη συλλογή ΄΄Στην ανέμη τυλιγμένη’’. Ακολούθησαν παραμύθια στη συλλογή ‘’Θρύλοι του Σύμπαντος V΄΄ και στη συλλογή ΄΄Δώσε κλώτσο να γυρίσει’’. Έτσι δέχτηκαν και το πρώτο δικό μου βιβλίο για έκδοση και τώρα κρατάω στα χέρια μου το πρώτο ‘’πνευματικό ΄΄ μου παιδί.
-Παραμύθια για μεγάλους; Τα παραμύθια δεν είναι για παιδιά;
Και όμως τα παραμύθια ήταν διασκέδαση για μεγάλους , όταν τα παιδιά θεωρούνταν κατώτερα μέλη της κοινωνίας. Παραμύθια λέγονταν στα καφενεία, στα νυχτέρια , όταν έγνεθαν οι γυναίκες, στα ταξίδια των ναυτικών στα καπνά, στα χωράφια. Γι’ αυτό αν διαβάσει κάποιος λαϊκά παραμύθια έχουν ωμότητες ,ίσως και ανθρωποφαγία. Υπήρχαν και επαγγελματίες παραμυθάδες που πληρώνονταν γι’ αυτό από τα αρχαία χρόνια ακόμα. Έτσι μεταφέρθηκε το παραμύθι από στόμα σε στόμα στα πέρατα όλης της γης με παραλλαγές από τόπο σε τόπο. Είναι η λεγομένη πολυγενεσία του παραμυθιού. Όταν αργότερα αναπτύχθηκε η γραπτή λογοτεχνία , εμφανίστηκαν και τα πρώτα βιβλία για παιδιά.
– Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε παραμύθια;
Το παραμύθι είναι ψυχοθεραπευτικό και έχει κάτι από τις αναμνήσεις που κουβαλάει ο καθένας από την παιδική του ηλικία και τα βιώματα του. Σου δίνει λύσεις χωρίς να είναι απαραίτητα διδακτικό. Σε ανακουφίζει ειδικά στις μέρες μας , με όλα αυτά που συμβαίνουν αφού έχουμε ανάγκη τις ιστορίες για να ταξιδεύει το μυαλό μας. Όσο για το αν θα πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν παραμύθια; Ακόμα και ο Αϊνστάιν είπε πως για να γίνουν τα παιδιά έξυπνα πρέπει να τους διαβάζουμε παραμύθια.
– Από πού παίρνεται έμπνευση;
Από καθημερινά πράγματα . Από την φύση παράδειγμα. Βλέπω ένα δέντρο και σκέφτομαι πως θα ήταν αν μιλούσε , αν ήταν άνθρωπος . Του βάζω το παραμυθιακό στοιχείο και έτσι γράφω παραμύθια. Επίσης η γραφή μου και το ύφος μου έχει επηρεαστεί από τα λαϊκά παραμύθια , από τις νεράιδες , τους δράκους, τις γοργόνες, από εικόνες εξωπραγματικές αλλά τόσο ριζωμένες στο DNA της ύπαρξης μας.
-Ο τίτλος ‘’Είπαμε πολλά και σώνει’’ τι σημαίνει;
Και συνεχίζει ‘’κι ας λαλήσει κι άλλο αηδόνι’’ είναι μια κλασσική κατακλείδα των παραμυθιών όπως το ΄΄έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα΄΄ . Έτσι τέλειωναν τότε τα παραμύθια.
– Το βιβλίο τι περιέχει;
Είναι ένα μεγάλο παραμύθι που σπαρμένα μέσα του υπάρχουν άλλα μικρότερα. Είναι η τεχνική του εγκιβωτισμού, δηλαδή το ένα παραμύθι μέσα στο άλλο. Ένας παράξενος ταξιδιώτης που κουβαλάει μια πραμάτεια έρχεται αντιμέτωπος με ένα βασιλόπουλο που ασθενεί ψυχικά, με τα δώρα του θα προσπαθήσει να τον γιατρέψει. Αν και το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από μεγάλα παιδιά, σίγουρα θα συνεπάρει έναν έφηβο ή ενήλικα. Δεν θα πω περισσότερα όμως στους αναγνώστες. Είναι μια πρόκληση για αυτούς να έρθουν στη παρουσίαση.
-Σκέφτεστε να εκδώσετε άλλα βιβλία;
Αν όλα πάνε καλά και υπάρχει έμπνευση, τα παραμύθια δεν τελειώνουν ποτέ.
-Μια ευχή;
Να έχουμε ψυχική ηρεμία και χαμόγελο και να διαβάζουμε παραμύθια, μήπως γλιτώσουμε το παραμύθιασμα.
-Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία!
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε σε μια ήσυχη γωνιά του Αμβρακικού κόλπου, στην Αμφιλοχία, ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Σπούδασε στο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.Είναι δασκάλα σε δημοτικό σχολείο. Από μικρή οι σκέψεις της ταξίδευαν στα δίχτυα των ψαράδων, στα φτερά των γλάρων και ποτισμένα από το θαλασσινό νερό έγιναν λέξεις, ιστορίες, ποιήματα και χρώματα.
Πέρασε από τους χώρους της ζωγραφικής, του χορού ,του θεατρικού παιχνιδιού ‘ώσπου να καταλήξει στην μεγάλη της αγάπη , την αφήγηση , συλλογή και συγγραφή παραμυθιών.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, δημιουργικής γραφής για παιδιά, κουκλοθέατρου και παραμυθιού ως εισηγήτρια , ενώ παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στις ανθολογίες ΄΄Θρύλοι του Σύμπαντος V” και στην ΄΄Ανέμη τυλιγμένη¨. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

nena_mpoura

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *