Connect with us

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ο «Ισαάκ Μιζάν

Δημοσιεύτηκε

στις

62

Η Θεσσαλονίκη γίνεται ο νέος προορισμός του «Ισαάκ Μιζάν». Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζουν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ. μ. στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης (ΗΕΘ) η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης (ΗΕΘ) και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ). Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει ο εκ Κτιστάδων Άρτας Νίκος Μπριασούλης, φιλόλογος, συγγραφέας και Επίτιμος Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ). Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο π. Μηνάς Βασάκος, Πρωτοπρεσβύτερος, Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης (ΗΕΘ), και η Λαμπρινή Στάμου, φιλόλογος, Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ).
Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΗΕΘ Αθηνάς Τοτοκώτση και αφιερώνεται στη μνήμη του Βασίλη Γκέλη, ευεργέτη της ΗΕΘ.
Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στο εβραϊκό ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης. Το 8ο κεφάλαιο περιλαμβάνει το δράμα των 46.000 Εβραίων της πόλης οι οποίοι οδηγήθηκαν στα κρεματόρια με 19 συρμούς από τον Μάρτη έως τον Αύγουστο του 1943. Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη πόλη στην οποία εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο όλα τα ρατσιστικά και ναζιστικά μέτρα της γερμανικής βίας εναντίον των Εβραίων. Από τους 46.000 που πήραν το δρόμο της ντροπής και του θανάτου σώθηκαν μόνο 1.950, ποσοστό περίπου 4%.
Ο ήρωας του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος ζει σήμερα στη Γλυφάδα, με χαιρετισμό που απευθύνει στις νεότερες γενιές, ζητά να μην επιτρέψουν να χαθεί ποτέ η μνήμη του ολοκαυτώματος των Εβραίων και να μην ξεχάσουν πως κάποτε έζησαν Εβραίοι και χριστιανοί μαζί με αγάπη και φιλία.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *