Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κόκκινο συναγερμό η Άρτα εκκενώνονται σπίτια – Έπεσαν γεφύρια

Δημοσιεύτηκε

στις

239

Διακοπή κυκλοφορίας στην Άρτα εκτροπή από Ιονία τα αυτοκίνητα που έρχονται από γέφυρα Καλογήρου καθώς η στάθμη στο γεφύρι της Άρτας έχει ανέβει επικίνδυνα. Προσπάθεια να απομακρύνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί στη γέφυρα να βγάλει φωτογραφίες κάνει η Αστυνομία Άρτας.
arta2Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από το πρωί του Σαββάτου στην Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων ομάδες πολιτικής προστασίας (ραδιοερασιτέχνες κ.λ.π.) βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή. Ενίσχυση με άνδρες και οχήματα από την πυροσβεστική υπηρεσία Αμφιλοχίας στους πλημμυροπαθείς στην Άρτα.
Αυτή την ώρα εκκενώνονται χωριά και σπίτια στην Άρτα που βρίσκονται στις όχθες του Αράχθου καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τα νερά που φεύγουν από το Πουρνάρι αλλά και από τα νερά που έρχονται από ψηλά.

YouTube player
YouTube player
gefiri_plakas

Το γεφύρι της Πλάκας μετά τη σημερινή καταστροφή

arta1Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές από τις πλημμύρες στον κάμπο της Άρτας, ιδιαίτερα στην περιοχή από Λιμίνη προς Κομπότι, Κεραμάτες, Κομμένο. Πολλές κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν,  καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα. Καταστροφή επίσης από τον όγκο του νερού υπέστη χθες γέφυρα στο Κομπότι.
Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας .

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα. Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε στους κατοίκους από την καταστροφή του Ιστορικού γεφυριού.
gefyri_plakasΕπρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της Άρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο.
Στη Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.
Στα  Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.
Οριακή είναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο.
Κατολισθήσεις προκλήθηκαν στο Μακρυνόρος μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν κι έπεσαν στο οδόστρωμα με τη συνδρομή μηχανημάτων απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Ζημιές με κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε Ίναχο και Μακρυνεία στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Αυλάκι και στα Βρουβιανά οι γέφυρες σκεπάστηκαν από τον όγκο του νερού.

YouTube player

 

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *