Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως για το 1 δισ. ευρώ: Η Κομισιόν πιστοποιεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

21

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ. Την ικανοποίησή της για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων εξέφρασε η Κομισιόν.
“Η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων με προθεσμία έως τα τέλη του 2018”. Με την φράση αυτή η αναθεωρημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιεί την πρόοδο όλων των μεταρρυθμίσεων που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας μέχρι το τέλος του 2018 και ουσιαστικά δίνει την έγκρισή της στην εκταμίευση της δόσης των 975 εκ ευρώ.
Η δόση αυτή ουσιαστικά αποτελεί την εφαρμογή των μέτρων υπό αίρεση της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018.
Απαρτίζεται από την επιστροφή ποσών ισοδύναμων εισοδήματος που απορρέουν από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων και της συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (450) και ii) τη μηδενική προσαύξηση του επιτοκίου για ορισμένες δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (224 εκ ευρώ).
Στην στελέχωση της ΑΑΔΕ αν και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η ειδική δέσμευση για το τέλος του 2018 όσον αφορά το επίπεδο στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με 12 000 μόνιμους υπαλλήλους (το επίπεδο στελέχωσης στα τέλη του 2018 ήταν 11 487), οι αρχές έχουν πλέον εγκρίνει πλήρη σειρά συμπληρωματικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια Η Ελλάδα έχει εκδώσει νομοθεσία και δευτερεύουσα νομοθεσία για τη θέσπιση νέου συστήματος προστασίας ορισμένων πρώτων κατοικιών, που αποσκοπεί στη στήριξη της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της λήξης ισχύος των διατάξεων σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), ο οποίος έμελλε να είναι προσωρινός και έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου 2019, μετά από δίμηνη παράταση
Σύμφωνα με την έκθεση μένουν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες που θα καταστήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ως το τέλος του Απριλίου.
Τονιζεται ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επικροτούν τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να αναλάβουν δράση για την ενοποίηση των νόμων που αφορούν την αφερεγγυότητα/πτώχευση και την αναδιάρθρωση χρεών. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνοχή, να καλυφθούν τα κενά που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατάχρησης με σκοπό την αναστολή ή την παρεμπόδιση της επιβολής του, να προστεθούν διασφαλίσεις που θεωρούνται επαρκείς για την αποτροπή συμπεριφορών στρατηγικής αθέτησης και να ενισχυθεί η νοοτροπία των εξωδικαστικών διμερών ή πολυμερών αναδιαρθρώσεων.
ΟΙ δράσεις που αφορούσαν το ΤΧΣ έχουν ολοκληρθεί στο σύνολό τους
Στον τομέα της Ενέργειας τονίζεται ότι ο νέος διαγωνισμός για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Η νομοθεσία σχετικά με την εταιρική αναδιάρθρωση της επιχείρησης αερίου ΔΕΠΑ ψηφίστηκε στις 7 Μαρτίου 2019.
Στην παραχώρηση της Εγνατίας οδού τονίζεται ότι οι συμφωνηθείσες δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί στον βαθμό που ήταν τεχνικά εφικτό.
Τέλος πλαίσιο της ανομοιογενούς προόδου όσον αφορά τον διορισμό ανώτερων στελεχών, έχει ολοκληρωθεί σειρά συμπληρωματικών δράσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Τηλεδιάσκεψη του EWG για Ελλάδα
Η έκθεση της Comission Θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει με τα μέλη του EWG ώστε να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού πακέτου μεταρρυθμίσεων.
Οι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα εισηγηθούν θετικά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την εκταμίευση της δόσης των 970 εκ ευρώ.

πηγή:news247.gr

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *