Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

23

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού του 2019 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Προσοχή στην αίτηση: Οι παγίδες που κόβουν το επίδομα τέκνων
Υπενθυμίζεται πως από πέρυσι έχει τεθεί σε εφαρμογή νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα παιδιού, η οποία λειτουργεί εκτός περιβάλλοντος taxis.
Oι οικογένειες θα μπορούν να υποβάλλουν απρόσκοπτα την αίτηση Α21 παρόλο που δε θα έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2018 στην ΑΑΔΕ. Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος θα γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Σε 6 δόσεις το επίδομα παιδιού του 2019
Το επίδομα παιδιού που θα χορηγηθεί φέτος θα ανέλθει στα 961 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί σε έξι δόσεις. Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2019 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το 2019 μέχρι και 26 Μαρτίου. Για τη χορήγηση της δόσης του Α’ διμήνου 2019 θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2017. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2019.
– Α΄ δόση: τέλος Μαρτίου
– Β΄ δόση: τέλος Μαϊου
– Γ’ δόση: τέλος Ιουλίου
– Δ΄ δόση: τέλος Σεπτεμβρίου
– Ε΄ δόση: Τέλος Νοεμβρίου
– ΣΤ’ δόση: πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ποιοι είναι δικαιούχοι
Ως εξαρτώμενα νοούνται τα τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.
Ειδικά για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κν.), το επίδομα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα, νοούνται τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό ή ορφανά που αποτελούν ιδία οικογένεια, όταν έχει επέλθει θάνατος και των δύο γονέων.

Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις
Aιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2020. Συνεπώς, αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2019, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2018. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2020, όπως έγινε και πέρυσι.
Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.
Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Advertisement

Διαβάστε εδώ πώς θα υποβάλετε σωστά την αίτηση

ΟΔΗΓΟΣ Α21 Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *