Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτεθειμένη είναι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων – με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι

Δημοσιεύτηκε

στις

91

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία ερεύνησε μία μεγάλη υπόθεση, συνέταξε έναν ογκοδέστατο φάκελο και ένα βαρύ κατηγορητήριο το οποίο συμπεριλάμβανε αστυνομικούς και συνοριακούς της Διεύθυνσης Ιωαννίνων αλλά όπως προέκυψε το αποδεικτικό υλικό για την ενοχή τους απουσίαζε.
Με το ίδιο κατηγορητήριο και με τα ίδια ακριβώς στοιχεία τέσσερις από τους 33 συνολικά κατηγορούμενους, είχαν προφυλακιστεί για διάστημα ενός έτους, ενώ συνοριακοί και αστυνομικοί είχαν βρεθεί οριστικά εκτός υπηρεσίας.
Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αφαιρούσε από την Ασφάλεια Ιωαννίνων την έρευνα, με αποτέλεσμα εντός τριημέρου να προχωρήσει σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς με την εμπλοκή και στελεχών της ΕΛΑΣ.
Το κατηγορητήριο αφορούσε σε τριάντα τρία άτομα. Ως εγκέφαλος παρουσιάζονταν ένας Αλβανός, ο οποίος τότε βρήκε το χρόνο να διαφύγει στη χώρα του.
Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων δεν στοιχειοθετήθηκε καμία από τις κατηγορίες. Δεν υπήρξε η μαρτυρία εκείνη που θα μπορούσε να αποδείξει την εμπλοκή και την ενοχή των κατηγορουμένων.

Έτσι με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αθωώθηκαν όλοι!
Οι δικηγόροι τους μιλούν για ένα σαθρό κατηγορητήριο και για μετέωρη δικογραφία, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι να στραφούν πλέον εναντίον του ελληνικού δημοσίου διεκδικώντας αποζημιώσεις.

«Από την πρώτη στιγμή της δίωξης είπα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι οι φήμες δεν μπορούν να αποτελούν έργο της δικαιοσύνης. Έγινε μία αποτυχημένη απόπειρα από την προανακριτική αρχή να δεθούν διαφορετικά ονόματα και διαφορετικές υποθέσεις. Ήταν μία μετέωρη δικογραφία…. Δεν μπορεί όταν δεν υπάρχουν στοιχεία να ταλαιπωρούνται επί τόσα χρόνια, τόσοι άνθρωποι» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας, ο οποίος υπερασπίστηκε τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Epiruspost, σημείωσε ότι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, τόσο για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και την προφυλάκιση όσο και για τον διασυρμό τους. «Κατά την άποψή μου πρέπει να το κάνουν», σημείωσε ο κ. Μπούκας.
«Παρουσιάστηκε ως μία πολύκροτη υπόθεση, όμως επρόκειτο για μία υπόθεση όπου δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν, επαγγελματίες έχασαν τη δουλειά τους, οικογένειες διασύρθηκαν» τόνισε στις δηλώσεις που έκανε ο δικηγόρος Γιώργος Χατζηγιάννης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για τερατώδη λάθη και εσφαλμένες εκτιμήσεις όσων συνέταξαν τη δικογραφία ενώ καυτηρίασε την απουσία αδιάσειστων στοιχείων. Μάλιστα τόνισε πως οι μάρτυρες που είχαν προταθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δεν εισκόμισαν κανένα απολύτως στοιχείο στο δικαστήριο.
Η απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ομόφωνη και αυτή, όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Δήμου, τιμά την ελληνική δικαιοσύνη.
«Ήταν ένα σαθρό κατηγορητήριο που κονιορτοποιήθηκε καθώς οι κατηγορίες δεν μπορούν να στηρίζονται σε φημολογίες αλλά πρέπει να αποδεικνύονται. Αστυνομικές και προανακριτικές αρχές δεν έκαναν την δουλειά τους όπως έπρεπε», ανέφερε ο κ. Δήμου.
«Η δικαιοσύνη απέδειξε ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της… Αποδείχθηκε η αθωότητα των κατηγορουμένων» σημείωσε ο δικηγόρος Βασίλης Χριστοφορίδης ενώ ο κ. Κώστας Γκαρτζονίκας σημείωσε ότι η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και απέδειξε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να την εμπιστεύονται.
Ο επίλογος λοιπόν της υπόθεσης αυτής γράφτηκε. Κι αν κάτι πραγματικά μένει είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που θεωρείται ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελληνική Αστυνομία, έχει εκτεθεί και μάλιστα ανεπανόρθωτα.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *