Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαρροή αερίου, ανάφλεξη και εγκλωβισμός ατόμου στο εργοστάσιο της KNAUF

Δημοσιεύτηκε

στις

89

Συνθήκες ατυχήματος με διαρροή αερίου LPG, ανάφλεξη, εγκλωβισμό ατόμου και διάσωση ήταν οι εικόνες που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στο εργοστάσιο της KNAUF στη Στάνο Αμφιλοχίας. Όλα αυτά ήταν μέρος της ετήσιας άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΚΑΒ – Τροχαία) και με τη συμμετοχή του προσωπικού πυρασφάλειας του εργοστασίου. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου KNAUF και το σενάριο περιελάμβανε διαρροή αερίου στον καυστήρα με εγκλωβισμό ατόμου.
Σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών ώστε και το προσωπικό του εργοστασίου να εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση ενός επείγοντος περιστατικού, αλλά και η Πυροσβεστική να δοκιμάσει την ετοιμότητα προσωπικού στην περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Σύμφωνα με το σενάριο στις 09:30 π.μ σήμανε συναγερμός στο τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ για πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στον χώρο ψησίματος της γυψοσανίδας σε καυστήρα ο οποίος λειτουργεί με συνεχή παροχή LPG. Λόγω  αστοχίας υλικού διερράγη ο σωλήνας τροφοδοσίας με LPG του καυστήρα, έγινε ανάφλεξη υγραερίου-πυρκαγιά ενώ από τις αναθυμιάσεις έχασε τις αισθήσεις του εργαζόμενος της επιχείρησης που εγκλωβίσθηκε στο σημείο.
Λόγω του πυκνού μαύρου καπνού, ήταν αδύνατη η προσέγγιση της ομάδας πυρασφάλειας του εργοστασίου οι οποίοι έκαναν ανεπιτυχώς προσπάθειες αφενόςνα κλείσουν την βάνα διακοπής παροχής LPG από τις δεξαμενές, αφετέρου να
κατασβήσουν την πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσαν συνολικά τέσσερα (4) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ο επιχειρησιακός Αξιωματικός και ο διοικητής σε σύνολο δεκαπέντε ( 15) ατόμων καθώς επίσης διασωστικό όχημα του ΕΚΑΒ και περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. Το προσωπικό πυρασφάλειας του εργοστασίου από την αρχή έθεσε σε λειτουργία το σύστημα ψύξης των υπέργειων δεξαμενών υγραερίου, ενώ οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν κατάσβεση της πυρκαγιάς και με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού προχώρησαν στη διάσωση του τραυματισμένου υπαλλήλου, μπήκαν στο χώρο όπου βρισκόταν ο τραυματίας και τον μετέφεραν με φορείο έξω από το κτήριο.
Στη συνέχεια ακολούθησε διαβροχή-ψύξη των δύο (2) υπέργειων δεξαμενών υγραερίου από τα πυρ/κά οχήματα με κανόνια οροφής και εγκατάσταση ύδατος με φορητό αυλό εδάφους ενώ για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και τα συστήματα πυρασφάλειας που διαθέτει το εργοστάσιο (Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα ψύξης δεξαμενών) .
Ο διοικητής της Π.Υ Αμφιλοχίας Αντιπύραρχος Θεόδωρος Βασιλάκης , έδειξε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της άσκησης ,υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση συμβάντων που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες ως προς την φύση τους καθώς και η συνεργασία με τις συναρμόδιες
υπηρεσίες.
Επίσης τόνισε ότι εργοστασιακοί χώροι, μπορεί για διάφορους λόγους να παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας , όπως λόγω αποθηκευμένων επικίνδυνων πρώτων υλών, χρήση και αποθήκευση υγρών –υγραερίων καυσίμων
κ.α. Ομως, ο απαραίτητος εξοπλισμός που προβλέπεται απ’ τη Νομοθεσία Πυρασφαλείας (π.χ μάνικες νερού, ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες κ.α ) δεν αρκεί όταν το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση ενός έκτακτου συμβάντος πυρκαγιάς γιατί είναι το πρώτο που θα κληθεί να επέμβει μέχρι να φθάσει η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και είναι σημαντικό οι ομάδες πυρασφάλειας να είναι σωστά εκπαιδευμένες για ν’ αντιδράσουν αποτελεσματικά σε κάθε επείγον περιστατικό.
Την άσκηση παρακολούθησε το προσωπικό του εργοστασίου και το υπόλοιπο προσωπικό της Π.Υ που απαρτίζεται από μόνιμους πυροσβέστες και πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου με την επιστροφή όλων των δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Πυρ/κής Υπηρεσίας ακολούθησε ο απολογισμός , παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις, σχετικά με την διεξαγωγή της άσκησης.

YouTube player

 

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
2 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *