Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν δέχεται η Ιερά Σύνοδος τη μεταφορά κληρικών εκτός Δημοσίου

Δημοσιεύτηκε

στις

42

Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία και να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή, αποφάσισε η Ιεραρχία. Στην απόφαση ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι «εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων».
Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε η Ιερά Σύνοδος, αναφορικά με το σχέδιο συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ιερώνυμου, αλλά σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, με βάση αυτή, η Εκκλησία δεν δέχεται αλλαγή του καθεστώτος σε ό,τι αφορά τους κληρικούς και μεταφορά τους εκτός Δημοσίου.

Η ανακοίνωση
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία. Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Το κάλεσμα του Ιερώνυμου
Η συνεδρίαση ήταν έντονη και σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, τη νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για τη μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωσή του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματά σας. Να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλισή σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. ΕΥΗ

    19/11/2018 at 01:19

    Οι ιερείς θέτουν τους εαυτούς τους στην πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων. θέλουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της μονιμότητας, σταθερότητας , σιγουριάς , σ’ένα κόσμο μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο.Αυτη η διατήρηση της μονιμότητας στο δημόσιο , εφερε την πατρίδα μας σε μεγάλα προβλήματα, διόγκωσε το δημόσιο χρέος και ήρθαμε ένα βήμα πριν την καταστροφή.Η εκκλησία, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, εκτός από τα συσσίτια που οργάνωνε (με την οικονομική στήριξη των πολιτών),τι ακριβώς έκανε για να βοηθήσει το φτωχό κόσμο, τους αναξιοπαθούντες, αλλά και αυτούς που περίμεναν με αγωνία να ακούσουν το λόγο που φτάσαμε ως εδώ, για την αλαζονεία και την απληστία που διέλυσαν τις σχέσεις των ανθρώπων στη χώρα.Αυτη η εμμονή των κληρικών να τοποθετούν τους εαυτούς τους στην πλευρά των κερδισμένων , όταν γύρω τους τα πάντα καταρρέουν, όταν ο Τιτανικός βουλιάζει,για να έχουν ένα πρόσκαιρο κέρδος, δείχνει πολλά.Υποστηριζετε ότι είστε κοντά στο λαό, υποφέρετε μαζί με το λαό,συμπασχετε, αλλά όλα αυτά θεωρητικά.Οταν έρθει η ώρα για πράξεις , μιλά η απραξία.Ριξτε ματιές στα του οίκου σας, γιατί εκεί μέσα έχει φωλιάσει η αλαζονεία και η απληστία και είναι πολύ κρίμα για αυτό το λαό να μείνει χωρίς καθοδήγηση, μιας και οι διανοούμενοι έχουν κι αυτοί απολέσει από καιρό τον ρόλο τους.Καληνυχτα!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *