Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασικά σημεία ομιλίας Γιώργου Στύλιου σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος

Δημοσιεύτηκε

στις

24

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος την Παρασκευή 22/11/2019 σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:

´Το Σύνταγμα μιας χώρας, δεν μπορεί από μόνο του να επιλύσει τις παθογένειες της πολιτειακής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Όπως κάθε κανονιστικό κείμενο, καθορίζει το πλαίσιο της πολιτικής ζωής και παρέχει τα εργαλεία στους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες. Και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
Θα εθελοτυφλούσαμε όμως εάν δεν παραδεχόμασταν τον προβληματικό χαρακτήρα ορισμένων διατάξεων, που ερχόμαστε σήμερα να αναθεωρήσουμε, συνεκτιμώντας όμως τρεις βασικές παραδοχές:
Πρώτον, ότι το Σύνταγμα του 1975 αποδείχθηκε στις βασικές του επιλογές ένα πετυχημένο Σύνταγμα, στο οποίο στηρίχθηκε η σταθερότερη και μακροβιότερη δημοκρατία στον τόπο μας.
Δεύτερον, ότι η σημασία του συνταγματικού κειμένου ναι μεν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, από την άλλη όμως βαίνει διαρκώς μειούμενη σε συνθήκες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεθνοποίησης. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν πλέον δύο βασικούς πυλώνες προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Τρίτον, ότι υπάρχει και η «άτυπη» και διαρκής συνταγματική μεταβολή, μέσω κυρίως της νομολογίας των δικαστηρίων που προσαρμόζει το Σύνταγμα στις εκάστοτε μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Η Επιτροπή Αναθεώρησης κατέληξε -άλλοτε με απλή και άλλοτε με αυξημένη πλειοψηφία- σε 7 βασικά σημεία προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών. Τα πιο βασικά:
1. Η θέσπιση υποχρέωσης του Κράτους για ένα Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας (άρθρο 21), η οποία αποτέλεσε το ισχυρό κύτταρο που άντεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης και κράτησε όρθια τη ελληνική κοινωνία. Ένα φιλελεύθερο μέτρο όπου καταψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται στο Σύνταγμα η Αρχή της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, που ως όρος έχει ήδη προωθηθεί επεβλήθη στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

2. Η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 που αφορά στα ποινικά αδικήματα Υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την εξίσωση με τα ισχύοντα για όλους τους πολίτες. Αλλά και ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62) αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις ή δηλώσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή. Αλλαγές που θωρακίζουν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος μετά από δέκα χρόνια κρίσης

3. Η πλήρης αποδέσμευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 32). Έτσι ώστε να μην διακόπτεται η δημοκρατική λαϊκή εντολή προς μία κυβέρνηση και να μην εργαλειοποιείται η διαδικασία εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα από την εκάστοτε Αντιπολίτευση.

4. Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54), με τρόπο, ώστε να μην αντιμετωπίσει ζητήματα αντισυνταγματικότητας η ψήφιση σχετικού νόμου, όπως αποφασίστηκε από τη διακομματική επιτροπή. Το ελάχιστος χρέος μας απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου, αλλά και στη γενιά του brain drain.

Advertisement

Δυστυχώς ωστόσο, η προηγούμενη Βουλή -που ήταν η προτείνουσα Βουλή- περιόρισε σοβαρά το πεδίο των αναθεωρητέων άρθρων. Λόγω ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός διαδικασίας οι διατάξεις:
• για την προστασία του περιβάλλοντος,
• τη συνταγματοποίηση δημοσιονομικών κανόνων
• και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παρόλα αυτά εγώ θα κρατήσω τα θετικά από την όλη διαδικασία. Την διάθεση όλων μας να συμφωνήσουμε σε ελάχιστες έστω αναθεωρητέες διατάξεις.
Ας είναι αυτή η συναίνεση που επιδείξαμε οδηγός για τη συνέχεια και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σχετικό link με το video της ομιλίας:

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#6760a35c-fadc-4f0d-80d1-ab1000ce583d (Από το 7:13:35 έως και 7:21:58) Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *