Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του υπ. δημάρχου Π. Κατσιγιάννη στην εφημερίδα Μαΐστρος

Δημοσιεύτηκε

στις

1631

•    Π. Κατσιγιάννης αγωνιστής για πολλά χρόνια στο χώρο του συνδικαλισμού, της ενεργού  ανάμειξης  και συμμετοχής στο χώρο του Κ.Κ.Ε, σίγουρα ένα απ’ τα πιο κατάλληλα πρόσωπα να ηγηθεί της ΛΑ.Σ.  Αυτή η απόφαση ήταν κάτι που είχε ωριμάσει από καιρό ή ήταν ανάγκη ανανέωσης;
Όπως γνωρίζετε στο ΚΚΕ λειτουργούμε και αποφασίζουμε συλλογικά και τέτοιες αποφάσεις που αφορούν αλλαγές προσώπων γίνονται στα πλαίσια του καταμερισμού δουλειάς και ευθυνών. Μικρή σημασία για εμάς  έχει ποιος είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού. Τα τελευταία 20 χρόνια όλοι οι επικεφαλής  και τα στελέχη μας είχαν μαχητική παρουσία  στους αγώνες του λαού είτε είχαμε είτε δεν είχαμε εκλεγμένο σύμβουλο. Καλή δουλειά κάναμε  και την τελευταία τετραετία με τη παρουσία των συντρόφων Γιαννακάκη και Τσιάκαλο, με παρεμβάσεις και προτάσεις, στο βαθμό που μπορούμε να παρέμβουμε, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την μετατροπή των Δήμων σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας .
• Ποιο το πολιτικό νόημα των δημοτικών εκλογών; Τελικά ψηφίζουμε πρόσωπα “ικανά και άφθαρτα”;
Στις τοπικές εκλογές κρίνεται αυτό που κρίνεται και σε κεντρικό επίπεδο και στις Ευρωεκλογές. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, είτε «Καποδιστριακοί», είτε «Καλλικρατικοί» είχαν ιδιαίτερη συμβολή στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτούργησαν σαν οδοστρωτήρας σε όλα όσα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογία, τις κοινωνικές υπηρεσίες που εμπορευματοποιούνται ,τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σκεφτείτε, που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μερική απασχόληση, που λέγαμε πάντα ότι είναι «μισή δουλειά, μισή ζωή»; Αλλά και ποιο προωθημένες μορφές πλέον, όπως 5μηνα ακόμα και 2μηνα; Σκεφτείτε τη διπλή και τριπλή φορολογία ενός νοικοκυριού μέσα από τα δημοτικά τέλη. Μας λένε σε συζητήσεις ότι «έχουμε εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν καταλαβαίνουμε τι σχέση έχουν αυτά τα θέματα γενικότερης πολιτικής, που αφορούν την κυβέρνηση και τις βουλευτικές εκλογές». Είναι φανερό ότι το επιχείρημα αυτό είναι παραπλανητικό, προσπαθεί να επικεντρώσει σε δευτερεύοντα θέματα και να αφήσει εκτός ατζέντας τη συνολική πολιτική της υποταγής στην ΕΕ, προσπαθεί να μη συζητηθούν οι βασικές αιτίες, στις οποίες οφείλονται τα δεινά των εργαζομένων .
Αξίζει, αλήθεια, να αντιστραφεί η ερώτηση: ο δήμαρχος, που η περιοχή του πλήττεται από την ανεργία, που το Κέντρο Υγείας μειώνει την προσφορά περίθαλψης και το ΚΑΦΚΑ «φυτοζωεί», που τα δημόσια σχολεία υποβαθμίζονται, που η ανάπτυξη της πόλης ή του νομού του ανακόπτεται (γεωργία,  βιοτεχνία, ακόμα και υπηρεσίες), θα ενδιαφερθεί γι’ αυτά τα προβλήματα ή θα πει ότι αφορούν μόνο την κυβέρνηση; Αλλά κι αν θα ενδιαφερθεί, όταν ουσιαστικά θα σκοντάψει στην κυβερνητική άρνηση να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αφού μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και της κρίσης δεν υπάρχουν δυνατότητες για κρατικές ενισχύσεις, προστασία της εγχώριας παραγωγής, κλπ., θα συνεχίσει τον αγώνα, δηλώνοντας ότι οι περιορισμοί της Ε.Ε. δεν τον ενδιαφέρουν;
Και για τους «ικανούς και άφθαρτους» να πούμε κάτι… Προσθέτω στη συζήτηση και το «ανεξάρτητος». Δεν πρέπει να αναρωτηθούμε πια πως γίνεται σε κάθε εκλογές να εμφανίζονται συνέχεια  τέτοια  πρόσωπα που στη συνέχεια πρώτοι αυτοί υπηρετούν τις φθαρμένες πολιτικές που εφαρμόζει ο Δήμος; Προσπαθούν να δώσουν κάθε φορά  στις εκλογές χαρακτηριστικά πασαρέλας, για να κρύψουν ότι οι παρατάξεις  και τα στελέχη τους υπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, πέρα και έξω απ’ τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους. Προβάλλουν  τα «νέα» και «άφθαρτα» πρόσωπα σαν βασικό κριτήριο ψήφου, αποκομμένο απ’ το περιεχόμενο της πολιτικής που υπηρετούν. Κοιτάξτε γύρω σας για τους υποψήφιους  των προηγούμενων εκλογών και σκεφτείτε το προηγούμενο «νέο και άφθαρτο» τι έκανε, τι κατάφερε να εμποδίσει από τη λαίλαπα που αντιμετωπίζει ο λαός;
Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι αν θα ενισχυθούν ή όχι αυτές οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν να διαμορφωθεί μια εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, στις κυβερνήσεις του, στις διεθνείς συμμαχίες του, αλλά και στις πρόθυμες να συμβάλλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής του Διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως και να αυτοαποκαλούνται. Αν θα ενισχυθούν ή όχι δηλαδή οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ.
• Ποιοι οι βασικοί προγραμματικοί σας άξονες σε σχέση με την αντιμετώπιση των τοπικό-λαϊκών προβλημάτων;
Οι θέσεις μας για τα «ιδιαίτερα» προβλήματα του Δήμου μας, δεν μπορούν μην παίρνουν υπόψη τους τις συνολικές εξελίξεις. Π.χ. για να στηριχτεί η μικρή αγροτιά, οι μικροί κτηνοτρόφοι της περιοχής  απαιτείται πολιτική που θα συγκρούεται με την Ε.Ε., απαιτεί π.χ. κατάργηση ποσοστώσεων, απαγόρευση εισαγωγών σε κρέας και γάλα, κατώτερες εγγυημένες τιμές, κατάργηση του μονοπωλίου στις ζωοτροφές. Απαιτείται οργάνωση και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών, δίπλα όμως σε μια καθετοποιημένη μεταποιητική βιομηχανία, κοινωνικοποιημένη στον τομέα της επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει για το φυσικό πλούτο, τα δάση, τα ποτάμια και τους υδρογονάνθρακες.
Βρισκόμασταν και οφείλουμε να  βρισκόμαστε στο πλάι του εργαζόμενου λαού. Οι εκλεγμένοι με τα Ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες αγωνίζονται μαζί με τον λαό για την προστασία των ανέργων και των φτωχών οικογενειών. Πρωτοστατούν για να απαλλαχτούν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες από φόρους και δάνεια που τους πνίγουν.
• Ποια η δράση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο;
Η παράταξη μας είχε πλούσια δράση στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη, στην οργάνωση μικρών και μεγάλων αγώνων για τον Αμβρακικό, την υγεία, το ΚΑΦΚΑ, τις σχολικές μονάδες, τα προβλήματα των ΕΒΕ, των αγροτών και κτηνοτροφών της περιοχής μας.
Θυμίζουμε επίσης ότι είμαστε η παράταξη εκείνη που δεν ψήφισε κανέναν προϋπολογισμό, από αυτούς που όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι στήριξαν, παρά τις επιφυλάξεις ή τους αστερίσκους ορισμένων από αυτούς. Εναντιώθηκε και με όλα τα μέσα που διέθετε, μέσα και έξω από το Δ.Σ., στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Καταψήφισε τις αλλεπάλληλες αυξήσεις δημοτικών και ανταποδοτικών τελών, το χαράτσι της αποχέτευσης, το ειδικό τέλος κ.ά. Αντιτάχτηκε στην κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών των δήμων .

• Πώς κρίνετε το γεγονός ότι στο δήμο έχουμε πληθώρα υποψηφίων που δηλώνουν ότι είναι “ανεξάρτητοι”; Τι πραγματικά κατά τη γνώμη σας εκφράζουν και επιδιώκουν;

Όσοι παρουσιάζονται  ανεξάρτητοι, «αριστεροί» και «δεξιοί» δουλεύουν τον κόσμο ψιλό γαζί. Τα κόμματα που τους στηρίζουν και οι ίδιοι έχουν στις φλέβες τους το αίμα της Ε.Ε., της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αλλά και στο παρασκήνιο, αν δει κάποιος τις μετακινήσεις στα ψηφοδέλτια τους, θα καταλάβει το βαθμό της ανεξαρτησίας τους. Εμείς δεν δηλώσαμε ποτέ ανεξάρτητοι. Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τα προβλήματα του λαού.
• Έχουμε ακούσει κατά καιρούς, σαν αντιπολίτευση στο Δήμο Αμφιλοχίας να ζητάτε την παρέμβαση του Δημάρχου να αποτρέψει ή να ανατρέψει αποφάσεις της κυβέρνησης, είναι εφικτό κάτι τέτοιο πιστεύετε;   
Καταρχάς ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας είναι υποστηρικτής αυτής της πολιτικής, οπότε και από τον  ίδιο αλλά και κάθε δήμαρχο – διαχειριστή δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Το εφικτό συνδέεται με την αποδοχή ή όχι αυτής της πολιτικής και την αποφασιστικότητα του λαού.
• Πως κρίνετε τη σημερινή Δημοτική αρχή; Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει και δεν το έπραξε;
Η σημερινή Δημοτική αρχή έπαιξε το ρόλο τον όποιο κλήθηκε να παίξει. Υλοποίησε την πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Να σηκωθεί και να φύγει μια ώρα γρηγορότερα.
• Τι σηματοδοτεί η ψήφος στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και στο πρόσωπο του Π. Κατσιγιάννη;
Η εκλογική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών πρέπει να βγάλει πιο δυνατά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, του ΚΚΕ. Η ενίσχυση τους αποτελεί σημαντική δύναμη στα χέρια του λαού. Σηματοδοτεί ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην Ε.Ε. και την κυβέρνηση. Μπορεί να καθυστερήσει και να αποτρέψει τα χειρότερα που έρχονται. Να στηρίξει τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν δουλειά εισόδημα, κοινωνική ασφάλιση. Εμείς δεν βολευόμαστε με κοινωνικά παντοπωλεία, δημοτικά ιατρεία κάνοντας τον αναρμόδιο όταν οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να έχουν ασφάλιση και φάρμακα, όταν μαζικά οι οικογένειες δεν έχουν θέρμανση, όταν κόβεται το νερό, όταν λιποθυμούν παιδιά από την πείνα.
Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σηματοδοτεί ενίσχυση του κινήματος, ενίσχυση των δυνάμεων του κινήματος στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ταυτόχρονα η ενίσχυση του ΚΚΕ σηματοδοτεί και δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας το οποίο έχει ανάγκη αυτή την στιγμή το κίνημα.
Ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί με το στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ αλλά αγανακτεί και θέλει να  τιμωρήσει τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και τους υποψηφίους τους, να στηρίξει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ γιατί είναι η μόνη δύναμη που πραγματικά βρίσκεται σε αντίθεση με αυτήν την πολιτική .

• Πιστεύετε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε έστω και αναιμική ανάκαμψη ή πρόκειται περί καλλιέργειας προεκλογικών εντυπώσεων;
Εκτιμάμε σαν ΚΚΕ  ότι το 2014 θα είναι χρονιά σχετικής σταθεροποίησης της οικονομίας, μετά από μια πενταετή -και πλέον- βαθιάς οικονομικής κρίσης. Όμως και αυτή η χρονιά της «στασιμότητας», εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, αφού θα εξαρτηθεί από πολλούς εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη συνολική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, την όξυνση των μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θα ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από την σφηκοφωλιά της ΕΕ.

• Ποιο είναι το μήνυμα σας για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου;
Επιδιώκουμε το ΚΚΕ να είναι ισχυρό παντού, στις ευρωεκλογές, στους δήμους, στις περιφέρειες γιατί αυτό θα δώσει κουράγιο και δύναμη στο λαό να παλέψει, να οργανωθεί, να συγκεντρώσει δυνάμεις για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την Ε.Ε., την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την δικιά του εργατική, λαϊκή εξουσία.
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Π. Κατσιγιάννης   το βράδυ των εκλογών,  με τι ποσοστό θα είναι ευχαριστημένος;
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι ευχαριστημένη αν ένα μεγάλο μέρος των δημοτών έχει ξεπεράσει το φόβο και τη λογική της μικροσυναλλαγης. Αν έχει απαλλαγεί από τη λογική της ανάθεσης σε σωτήρες για τη λύση των προβλημάτων του. Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν ο κόσμος έχει επιλέξει τη προοπτική μιας διαφορετικής επιλογής ,μιας επιλογής αγώνα και αντίστασης και όχι επιλογής που θα αλλάζει τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονται τα πράγματα.
Εκλογικό μας όριο μας είναι οι χιλιάδες άνεργοι που ζουν στο Δήμο μας, οι μισθωτοί που είδαν τις αποδοχές τους να διαιρούνται, οι αγρότες που απειλούνται από την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι νέοι της εργασιακής περιπλάνησης και αβεβαιότητας.
• Στο δεύτερο γύρο είστε ανοικτοί σε συνεργασίες; Ποια θα είναι η γραμμή της Λαϊκής Συσπείρωσης; 
Στο χέρι του λαού είναι να στείλει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο 2ο γύρο, ώστε να προκύψει η δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε συνδυασμούς με ουσιαστικές διαφορές.

Advertisement

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έκδοση 169 της εφημερίδας 5/5/2014 Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *