ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι να αποκτήσει η Δημοτική μας ενότητα ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά ανθρώπινο περιεχόμενο.

Συνέντευξη με τον Ηλία Μάλλιο, Υποψήφιο Δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αμφιλοχίας.
Κύριε Μάλλιο, διεκδικείται το αξίωμα του Δημάρχου στον τόπο καταγωγή σας. Ποια θεωρείται ότι είναι τα ποιο σημαντικά προβλήματα της περιοχής, που αν και χρήζουν άμεσης πολιτικής μέριμνας, παραμένουν ανεπίλυτα;
Δεν είμαστε εδώ για να υποσχόμαστε και εμείς, ότι θα λύσουμε τα προβλήματα με πέντε –έξη, ιλουστρασιόν διαφημιστικά έντυπα. Ούτε να δουλεύουμε τον κόσμο να μας ψηφίσει για να του λύσουμε τα προβλήματα. Ο Δήμος μας δεν είναι κάρτ – ποστάλ, για να τον στολίζουν κατά το δοκούν, πετώντας κάτω από το χαλί τους άνεργους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι να αποκτήσει η Δημοτική μας ενότητα ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά ανθρώπινο περιεχόμενο. Για αυτό το μόνο που υποσχόμαστε είναι αγώνας, να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η παθητικότητα, η μοιρολατρία, να προχωρήσουμε στη δράση για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων, γιατί τα χρήματα αυτά ανήκουν σε εμάς. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους. Μόνο έτσι μπορούμε να δρομολογήσουμε την λύση σοβαρών προβλημάτων της περιοχής μας όπως για παράδειγμα, την ύδρευση, την αποχέτευση, την καλή συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, τις υποδομές στον αγροκτηνοτροφικό πλούτο που παράγει η περιοχή μας, στην διαμόρφωση συνθηκών λειτουργίας στα ζητήματα υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε δεν θα γίνεται τίποτα καλό για το λαό μας, είτε θα τα φορτώσουν στην πλάτη του με τα ανταποδοτικά.
Ποιες αλλαγές πιστεύεται ότι πρέπει να δρομολογηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας. Ποια τα σχέδια της παράταξης σας προς αυτή την κατεύθυνση;
Οι όποιες αλλαγές πρέπει να έχουν ένα μόνο κριτήριο. Το κριτήριο του λαού μας, που δεν μπορεί παρά να είναι η αλήθεια της ζωής του. Οι σύγχρονες ανάγκες του. Αυτές πρέπει να βγάλει στο προσκήνιο, με αυτό το κριτήριο να ψηφίσει.
Πάρτε για παράδειγμα τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση. Και με τη σημερινή κυβέρνηση που διατηρεί σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τους κρατικούς πόρους και με προσανατολισμό στην αύξηση των ιδίων πόρων σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, σε ανταποδοτικότητα. Δηλαδή να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες για τις παροχές των δήμων. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η μεταφορά στην Τοπική Διοίκηση αρμοδιοτήτων Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων, με την οποία «σπάει» ο ενιαίος χαρακτήρας που πρέπει να έχει μια δημόσια παροχή, (που άλλωστε πληρώνεται από την αβάσταχτη φορολόγησε του λαού μας), οξύνονται οι ταξικές διακρίσεις και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Ακόμα, σημαίνει σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης.
Ο νυν Δήμαρχος του Δήμου Πατρέων προέρχεται από τους κόλπους του Κ.Κ.Ε. και κατέκτησε το Δημαρχιακό Αξίωμα κόντρα στην Αυτοδιοικητική παράδοση της πόλης. Ποια στοιχεία είναι αυτά που συνηγόρησαν ώστε ο λαός της Πάτρας να ξεχωρίσει και να αναδείξει στη θέση του Δημάρχου μια προσωπικότητα πιο λαϊκή που δεν υπακούει στο σύνηθες προφίλ των υποψηφίων δημάρχων;
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πελετίδη από την πρώτη μέρα της εκλογής του, ότι «από καλύτερη θέση θα συμβάλουμε στην ανακούφιση του πατραϊκού λαού, θα βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο, θα μπούμε εμπόδιο στην πολιτική που δημιουργεί ανεργία, ανέχεια και ανασφάλεια». Και αυτό έκανε. Έργο των 300.000 ευρώ, όπως η αποκατάσταση της πλαζ το έλυσε ξοδεύοντας 1.000 και για να μη γίνει παρανόηση, ολογράφως χίλια ευρώ. Με αποφασιστικότητα και κόντρα στις νομικές διατάξεις έδωσε στους άπορους της Πάτρας την εκμετάλλευση ελαιόδεντρων, απάλλαξε λαϊκές υποβαθμισμένες συνοικίες εντελώς από τα δημοτικά τέλη. Έκανε δηλαδή πράξη την αρχική του εξαγγελία, ότι «θα αγωνιστούμε για να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές με λαϊκή ευημερία και πρόοδο». Έδρασε με τα αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκε σε όλες της πλευρές, της αντιλαϊκής πολιτικής, έδωσε ανάσα και κουράγιο στο λαό της Πάτρας.
Ποια προσόντα, τυπικά, πνευματικά, ηθικά πρέπει να διαθέτει κάθε υποψήφιος που διεκδικεί μια τόσο υπεύθυνη θέση Δημάρχου;
Οι συνδυασμοί, τα πρόσωπα, οι επικεφαλής τους, ο καθένας με τη δική του ευθύνη και προσωπικότητα παίζουν το ρόλο τους. Το κύριο κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι μόνο ή κυρίως τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα και τις προθέσεις τους είναι ποια πολιτική στηρίζουν με τη δράση τους. Σήμερα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από δήμους που να είναι αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή επίθεση που βιώνουμε, Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που να είναι δίπλα στα «μικρά» και «μεγάλα» προβλήματα, και κυρίως στην πάλη που δίνει το εργατικό και λαϊκό κίνημα στο νομό μας. Φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά στην ουσία ακόμη και η ανάδειξη μας σε πλειοψηφία, θα είναι στην ουσία αντιπολίτευση στον ρόλο των δήμων σαν φορομπηχτικούς μηχανισμούς, σαν τον δούρειο ίππο στην ανατροπή και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Πώς εκτιμάτε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής;
Η απερχόμενη δημοτική αρχή κινήθηκε ακριβώς στα προβλεπόμενα, με μια συμβιβαστική τάση στην γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καμιά διάθεση να σηκώσει το μπόι της σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι προσωπικό, αλλά τι επιλογές κάνεις, το αν δηλαδή θα συγκρουστείς, με την επίθεση που εξελίσσεται στα κοινωνικά, εργασιακά, δικαιώματα του λαού μας, όπως δείξαμε και με την εμπειρία της Πάτρας, ή θα δεχτείς το ρόλο της τοπικής διοίκησης, σαν ένα φορομπηχτικό μηχανισμό. Από αυτή την πλευρά δεν θέλουμε δήμαρχο να συντονίζει το πώς θα πληρώνουν το μάρμαρο ο λαός μας, αλλά το πώς θα αντιπαλεύουν από κάθε μετερίζι, αυτή την κατάσταση, που βουλιάζει το λαό μας σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια.
Σε ποίους πολίτες απευθύνεται η παράταξη σας; Σας ενδιαφέρει η προσέλκυση ψηφοφόρων από χώρους ιδεολογικά λιγότερο «κοντινούς» στο δικό σας χώρο;
Από τα προηγούμενα είναι προφανές ότι δεν απευθυνόμαστε σε όλους γενικά. Δεν είμαστε πολίτες γενικώς. Είμαστε άνθρωποι της δουλειάς, και για αυτό απευθυνόμαστε στα Λαϊκά στρώματα. Στους εργαζόμενους, στους αγρότες στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής μας. Ξέρετε πολίτες είναι και τα αφεντικά, πολίτες είναι και όλοι αυτοί που κάθισαν στο σβέρκο του λαού μας, πολίτες είναι και αυτοί που με πρόσχημα την οικονομική κρίση βάζουν τον κόσμο να τριπλοπληρώνει φόρους, οδηγώντας τον στην εξαθλίωση. Και για να ξαναθυμηθούμε τον δήμαρχο της Πάτρας τον Κώστας Πελετίδη που με την εκλογή του κάλεσε «όχι μόνο όσους μας ψήφισαν αλλά και όσους δεν μας ψήφισαν, να συμβάλουν με τον αγώνα τους, τις προτάσεις τους, την συμμετοχή τους στην υπερνίκηση των εμποδίων που δημιουργούν ανέργους, φτώχεια, νέους με εξαρτήσεις και όχι ζωή, με τις συνοικίες ησυχαστήρια»
Η συνεργασία σας με άλλες παρατάξεις σε περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών είναι συμβατή με τις ιδέες σας ;
Ξέρετε για εμάς δεν υπάρχουν μία ή δύο Κυριακές, αλλά πενήντα δύο βδομάδες, συνεχούς παρουσίας στο πλάι του λαού μας, και εκεί ήμασταν και θα είμαστε πρωταγωνιστές. Έτσι και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, και για αυτό η σωστή θέση του λαού μας είναι να αναδείξει στο Δήμα μας μια ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση», που να μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που να αποκαλύπτει και να δυσκολεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων. Είμαστε η δύναμη που ενημερώνει, βοηθά την οργάνωση του λαού, αναδεικνύει τις σύγχρονες διεκδικήσεις του.
Έντυπη έκδοση 265
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις