Παραδικαστικό Κύκλωμα: 13 χρόνια φυλακή με αναστολή στον Πέτρο Μαντούβαλο

Παραδικαστικό Κύκλωμα: 13 χρόνια φυλακή με αναστολή στον Πέτρο Μαντούβαλο

Το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη
Ολοκληρώθηκε η δίκη για ένα σκέλος του επονομαζόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος 2» με την καταδίκη πέντε κατηγορουμένων. Η υπόθεση είχε ως έναυσμα καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είτε χωρίς.
Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη. Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως απο πέντε μέχρι 13 ετή. Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιακ. Γιοσάκης σε 12 έτη.
Ο Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος ήταν παρών κατά την έκδοση της απόφασης δήλωσε «αθώος» στο Δικαστήριο και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό, ζητώντας τόσο την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων, κάτι που δεν έγινε δεκτό αλλά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι προκειμένου η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα. Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.
Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να εχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.
Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το πλημμέλημα της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και συγκεκριμένα-κατά περίπτωση- του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου μόνο σε έναν εκ των πέντε καταδικασθέντων. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και συγκεκριμένα-κατά περίπτωση- του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι.Μπολέτση έλαβαν χώρα το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.
Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

πηγή:ethnos.gr

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*