Ο επικεφαλής της “Επιμελητηριακής Ανανέωσης “και υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Σωτηρόπουλος, απαντάει σε ερωτήσεις εφ’όλης της ύλης.

Ο επικεφαλής της “Επιμελητηριακής Ανανέωσης “και υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Σωτηρόπουλος, απαντάει σε ερωτήσεις εφ’όλης της ύλης.

Κύριε Σωτηρόπουλε έχετε αφιερώσει μεγάλο μέρος της καμπάνιας σας στον νέο τρόπο διοίκησης που σχεδιάζετε στην περίπτωση που εκλεγείτε πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Περιγράψτε μας αυτό το νέο μοντέλο.

Κεντρικός μας στόχος είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης όπου το κύριο πνεύμα του θα είναι το άνοιγμα στον επιχειρηματικό κόσμο, στις προτάσεις και τις ιδέες τους. Για να γίνει ισχυρό το Επιμελητήριο, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν όλες οι επιχειρηματικές δυνάμεις του νομού κι αυτό προϋποθέτει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, με ουσιαστικό ρόλο και ανοιχτό στη συμμετοχή με διαδικασίες που υπερβαίνουν τον κλασικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας.
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων, καθώς και τα μη εκλεγμένα μέλη, θα αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις μετά από άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Επιμελητήριο με την συγκρότηση ομάδων εργασίας για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.
Η επικοινωνία μας θα είναι διαδραστική για να αξιοποιηθεί κάθε θετική πρόταση ή σκέψη.

Κάνετε διαρκώς λόγο για διαφάνεια. Πως την εννοείτε και πείτε μας αν υπήρχε μέχρι τώρα.

Ο νόμος είναι σαφής: πρέπει να δημοσιεύονται τα οικονομικά στοιχεία στο Διαύγεια και στο portal του Επιμελητηρίου. Εμείς λοιπόν θα δημοσιεύουμε σε τακτά διαστήματα στη σελίδα του Επιμελητηρίου, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, βασικά οικονομικά μεγέθη, αλλά και τις δαπάνες της διοίκησης με τρόπο απλό και κατανοητό, για να μπορούν όλοι να ελέγχουν και να κρίνουν την οικονομική μας διαχείριση. Αν η ερώτηση είναι γιατί δεν γινόταν αυτό μέχρι σήμερα η απάντηση είναι γιατί δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση από την ηγεσία του θεσμού. Κι αν τώρα με ρωτήσετε τι έκανα εγώ που ήμουν οικονομικός επόπτης θα σας απαντήσω ότι διαφωνούσα σε πολλά ζητήματα και έχω μειοψηφήσει αλλά αν θες να αλλάξεις το Επιμελητήριο πρέπει να μείνεις, να παλέψεις και να προσπαθήσει να αλλάξεις τα πράγματα. Αυτά στις δημοκρατίες γίνονται με εκλογές και με πολυφωνία στα συμβούλια, όχι με καθεστωτικές πρακτικές. Νομίζω ότι πρόλαβα την επόμενη ερώτησή σας, σε αυτό το σημείο. Αν και δεν θέλω να πολώσω κάποιες ώρες πριν τις εκλογές, νομίζω ότι αντιλαμβάνεται τι λέω τις τελευταίες μέρες ο κάθε επιχειρηματίας που έλαβε ένα τηλέφωνο για κάποιον υποψήφιο από έναν από τους δύο συνδυασμούς. Άκουσε ποια τηλέφωνα και ποια mail χρησιμοποιούνταν, ποιο κτήριο, ποια υποδομή. Όλα αυτά είναι θέματα ηγεσίας και νοοτροπίας. Το να γίνονται εκλογές και παράλληλα γιορτές και εκδηλώσεις ή κοινωνικές εμφανίσεις με αποσυνάγωγο τον ένα συνδυασμό είναι διχαστικό και περιφρονητικό για τις διαδικασίες και τους συναδέλφους. Στο σημείο αυτό να πω ότι ο Συνδυασμός μας περιβάλλει με αμέριστη στήριξη τους εργαζομένους του Επιμελητηρίου και υπόσχεται να τους αξιοποιήσει την επόμενη μέρα, χωρίς χειραγωγήσεις.

Μιλήστε μας για τις δαπάνες και τον περιορισμό τους

Σκοπεύουμε να περιορίσουμε τις αχρείαστες δαπάνες οι οποίες είναι αρκετές και μάλιστα θα ξεκινήσουμε από τις δαπάνες του ίδιου του προέδρου.
Δεσμευτήκαμε λοιπόν ρητά ότι ο πρόεδρος δεν θα λαμβάνει μισθό, δεν θα λαμβάνει αποζημίωση και ότι θα περιοριστούν δραστικά, σε σχέση με σήμερα, τα οδοιπορικά του έξοδα .Ο πρόεδρος οφείλει και πρέπει να εντείνει τις επαφές και την δράση του για την ανάπτυξη του επιμελητηρίου χρεώνοντάς το με λιγότερα έξοδα.

Σε ότι αφορά τον περιορισμό των εισφορών που έχετε εξαγγείλει;

Δεσμευτήκαμε ρητά ότι θα περιορίσουμε τις συνδρομές στο κατώτατο όριο που προβλέπει η υπουργική απόφαση 78030/30.12.2014. Έτσι για παράδειγμα οι ατομικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 10 ευρώ ανταποδοτική εισφορά σε σχέση με τα 20 ευρώ που πληρώνουν σήμερα. Επίσης σε σχέση με τις οφειλές, από την προαιρετική συνδρομή των μελών του επιμελητηρίου, -που δεσμευτήκαμε όπως είπα πριν, να είναι στην κατώτερη βάση- θα υπάρξει μέριμνα, να ρυθμιστούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι επιχειρηματίες.
Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από το άρθρο 75 παράγραφο 10 του ν. 4497/2017 (νέος νόμος). Επίσης θέλω να δεσμευτώ, ότι θα επανεξετάσουμε την έννοια της ανταποδοτικότητας στην προαιρετική εισφορά, καθώς σήμερα που μιλάμε, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης στην πράξη, έχει ταυτίσει την ανταποδοτικότητα με την υποχρεωτικότητα. Δεν μπορεί η έκδοση ενός πιστοποιητικού από το επιμελητήριο στα δύο χρόνια, να υποχρεώνει έναν επιχειρηματία να πληρώσει ανταποδοτική εισφορά και για τα δύο αυτά χρόνια και ενώ η μόνη παροχή που έλαβε να είναι ένα πιστοποιητικό εγγραφής.
Είμαστε το σπίτι του επιχειρηματία και όχι γραφειοκρατία είσπραξης τελών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*