Μια ανατροπή που ήρθε μετά από 5600 χρόνια..!

Μια ανατροπή που ήρθε μετά από 5600 χρόνια..!

Είναι, όντως, ένα σπάνιο εύρημα που θα μπορούσε να ονομαστεί και ως η ανακάλυψη του αιώνα.! Και δεν είναι σχήμα λόγου.. Διότι, πράγματι, ύστερα από μια «άνευ προηγουμένου» ανακάλυψη της αρχαιότερης μούμιας που βρέθηκε ποτέ στην Αφρική, 2000 χλμ. περίπου ανατολικά της Αιγύπτου, στην κεντρική Σαχάρα της Λιβύης έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως αν οι Αιγύπτιοι ήταν εκείνοι που επινόησαν πρώτοι την ταρίχευση..

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Σαβίνο ντε Λέρνια και την ομάδα του στο πέτρινο καταφύγιο στο λόφο Ακακούς στην έρημο της Λιβύης.. Αλλά, εκείνο που άφησε άναυδους τον Ιταλό αρχαιολόγο και την ομάδα του και αποτέλεσε θέμα μελέτης και συζήτησης από πολλούς ερευνητές, ήταν ότι η συγκεκριμένη μούμια ήταν ένα μαύρο αγόρι μόλις 2,5 ετών..! Ήρθε στο φως τυχαία. Ο Σαβίνο ντε Λέρνια έκανε πολλά χρόνια έρευνες και μελετούσε τις βραχογραφίες στον βραχώδη λόφο Ακακούς, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος ήταν εκείνος ο «προηγμένος» λαός που έζησε στην περιοχή αυτή με τους σπουδαίους «καλλιτέχνες», που είχαν χαράξει πάνω στους βράχους, σαν σύγχρονοι άριστοι χαράκτες, διάφορα ήμερα και άγρια ζώα καταμεσής στην Έρημο.

Εκεί, λοιπόν, κάποια στιγμή, ήρθε στο φως αυτό το σπάνιο όσο και μοναδικό εύρημα εξαιτίας της φυσικής διάβρωσης του εδάφους. Το μικρό παιδί ήταν τοποθετημένο μέσα σε ένα μικρό σακί από δέρμα αντιλόπης σε θέση εμβρύου και μονωμένο από ένα παχύ στρώμα φύλλων. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, προστατεύθηκε από τη φύση και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση για πολλές χιλιετίες, μέχρι δηλαδή την ανακάλυψή της.

Το σημαντικό είναι ότι ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι της μουμιοποίησης γνώριζαν πολλά της τεχνικής αυτής, αφού είχαν αφαιρέσει τα εσωτερικά όργανα του μικρού για να εμποδιστεί η αποσύνθεση και μάλιστα για να είναι σίγουροι γι’ αυτό χρησιμοποίησαν και κάποια άγνωστη ουσία..! Η μούμια αυτή οδήγησε τον Λέρνια στη διαπίστωση ότι την εποχή εκείνη ο σπουδαίος λαός που αναζητούσε, δεν ήταν άλλος από μια μαύρη φυλή που ζούσε στην περιοχή αυτή χιλιετίες νωρίτερα από το θάνατο του μικρού μαύρου αγοριού..! Ποια ήταν, όμως, αυτή η μαύρη φυλή της Αφρικής που είχε έναν τέτοιο πολιτισμό με την τόσο προηγμένη τεχνική της μουμιοποίησης..; Όταν έγινε η χρονολόγηση της μούμιας οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι ήταν ηλικίας 5600 ετών τουλάχιστον..!! Δηλαδή 1000 χρόνια νωρίτερα από τις μούμιες της Αιγύπτου, που θεωρείται ότι εκεί επινοήθηκε η μουμιοποίηση.

Μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος θεωρείται και ως ο μοναδικός μεγάλος πολιτισμός που αναπτύχθηκε σε όλη την Αφρική και, μέχρι πρόσφατα, τη θεωρούσαν ως πατρίδα της μουμιοποίησης.. ¨Όμως, η νέα μούμια καταρρίπτει αυτή τη θεωρία.. Ποιος έκανε αυτή την εκπληκτική ταρίχευση – συντήρηση – ώστε να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για έξι σχεδόν χιλιετίες.; Εκείνο που είναι σημαντικό και που προκαλεί την περιέργεια πολλών μελετητών είναι το γεγονός ότι, αν και η ανακάλυψη έγινε πριν από 40 χρόνια περίπου, ωστόσο πήρε λίγη δημοσιότητα και δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.. Όμως, η μούμια του μικρού μαύρου αγοριού είναι γεγονός αναμφισβήτητο και ταριχεύτηκε, όπως είπαμε, 1000 χρόνια νωρίτερα και μάλιστα πολύ μακριά από την Αίγυπτο από μια άγνωστη μαύρη φυλή..!
Το γεγονός αυτό προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του Ιταλού αρχαιολόγου, ο οποίος, μετά από μακροχρόνιες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η μαύρη φυλή ήρθε από το νότο της Αφρικανικής Ηπείρου και εγκαταστάθηκε στο μέρος αυτό. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Λέρνια, χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα τελευταίας τεχνολογίας και ραντάρ έκανε μια φοβερή διαπίστωση.

Η συγκεκριμένη περιοχή την εποχή εκείνη δεν ήταν έρημος όπως σήμερα, αλλά ήταν πολύ εύφορη και όλοι οι σημερινοί αμμόλοφοι ήταν πλούσια σε βλάστηση, σαν παράδεισος, όπου υπήρχαν πολλά ποτάμια και αρκετές λίμνες. Όλα αυτά κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και δυτικής Αφρικής σε μια τεράστια έκταση μεγαλύτερη, ίσως, και από αυτή την Ευρώπη..! Επίσης υπήρχαν πολλά άγρια ζώα όπως στην υπόλοιπη Αφρική. Σ’ αυτό συνηγορούν οι πολλές βραχογραφίες που βρέθηκαν στο ίδιο μέρος, όπου απεικονίζονται διάφορα βοοειδή, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι, ελέφαντες, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, γαζέλες, καμηλοπαρδάλεις, κροκόδειλοι και πολλά άλλα άγρια ζώα.. Επίσης βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και πολλά κεραμικά Η μετακίνηση της μαύρης φυλής από το νότο στη Σαχάρα έγινε πριν από 8000 χρόνια.. Ίσως και πριν από 10.000 χρόνια, λέει ο Λέρνια..!!

Ποια ήταν αυτή η άγνωστη μαύρη φυλή με αυτόν τον πολιτισμό που είχε πολύ προχωρημένη γνώση στη μουμιοποίηση; αναρωτιέται ο δρ. Λαβίνο ντε Λέρνια…
Συνεχίζοντας τις έρευνες ο Λέρνια, έκανε άλλη μια διαπίστωση: 500 χρόνια μετά το θάνατο του μικρού αγοριού η μαύρη φυλή εγκατέλειψε την περιοχή και μετακινήθηκε ανατολικά προς την Αίγυπτο και την κοιλάδα του Νείλου, όπου τα διάφορα ευρήματα που ήρθαν στο φως εκεί, έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνα που βρέθηκαν στο λόφο Ακακούς και γύρω από αυτόν. Ο Ιταλός αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι η μετακίνηση αυτή έγινε αναγκαστικά, διότι το κλίμα άρχισε να αλλάζει απότομα και δραματικά.

Η θερμοκρασία ανέβηκε πολύ και με την πάροδο του χρόνου η βλάστηση χάθηκε, τα δέντρα ξεράθηκαν, ποτάμια και λίμνες στέγνωσαν, τα ζώα – άγρια και ήμερα – εξαφανίστηκαν και έφτασε στο σημείο που είναι σήμερα. Έτσι όλη εκείνη η τεράστια περιοχή της Βόρειας Αφρικής έγινε ακατοίκητη πλέον και σήμερα αποτελεί τμήμα της απέραντης Σαχάρας..!!
Εξαιτίας αυτής της μετακίνησης και η ανάμειξη της μαύρης φυλής με άλλους λαούς, δεν μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε όχι μόνο τον άγνωστο αυτό λαό, που κατοίκησε σε κείνη την περιοχή, αλλά χαμένος θα παραμένει και ο πολιτισμός που ανέπτυξε.!

Γιώργος Αρίδας
Κεχρινιά – Αμφιλοχίας

 

Έντυπη έκδοση 246

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*