Ιχνηλατώντας το παρελθόν

Ιχνηλατώντας το παρελθόν

Στα χνάρια του αρχαίου περιηγητή Παυσανία αλλά και περιηγητών του 19ου αιώνα όπως του Ληκ ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Μάκης Εξαρχόπουλος εδώ και χρόνια έχει αναλάβει με μεράκι να ανασκαλέψει την τοπική ιστορία διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας. Απόφοιτος εφαρμοσμένων τεχνών, δημοσιογράφος, ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ερευνητής ο Εξαρχόπουλος οργώνει την Ελλάδα αναζητώντας ιστορίες τόπων λιγότερων γνωστών, άγνωστων συχνά και στους ντόπιους, ωστόσο, γεμάτες ενδιαφέρον.
Δίχως αμφιβολία, η προσπάθεια αναδημιουργίας της θεσσαλικής λίμνης Κάρλα μπορεί να χρεωθεί ως προσωπικό του επίτευγμα καθώς ξεκίνησε κατόπιν δικών του ερευνών στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Εξαρχόπουλος ευρισκόμενος στην ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλίας μέσα από μια διαδοχή συγκυριών ανακάλυψε ότι οι ψαράδες της περιοχής για εννέα περίπου μήνες κάθε χρόνο έμεναν σε μια παράξενη πολιτεία του νερού, που είχε περισσότερες από εκατό στρογγυλές καλαμένιες καλύβες πάνω στην επιφάνεια της λίμνης. Ο Εξαρχόπουλος έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι η συνήθεια των ψαράδων να κατοικούν πάνω στη λίμνη ανάγεται στο απώτερο ιστορικό κα προϊστορικό παρελθόν των κατοίκων της περιοχής πριν από χιλιάδες χρόνια. Η αναδημιουργία της αποξηραμένης λίμνης Κάρλα εγκρίθηκε το 2000 και ο δημοσιογράφος έφυγε από τη Θεσσαλία.
Τώρα ο Εξαρχόπουλος συγκεντρώνει υλικό για τη δημιουργίας ταξιδιωτικής – περιηγητικής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση της οποίας το σενάριο θα στηρίζεται σε βιβλία αντίστοιχου περιεχομένου της εκάστοτε προβαλλόμενης περιοχής. Την περίοδο αυτή λοιπόν ο ερευνητής βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία με σκοπό τη συγκέντρωση υλικού προκειμένου να «ζωντανέψει» δυο βιβλία :
Α)του Αλέξανδρου Πάλλη, «Μρουσός» όπου και περιγράφεται το ταξίδι του σπουδαίου αυτού δημοτικιστή στο Καρπενήσι με τη βοήθεια ενός αγωγιάτη μέσα από παραλίμνια χωριά της Τριχωνίδας. Η έρευνα εστιάζει στον εντοπισμό των σημείων (καφενείων-στάσεων-χωριών) που πέρασε ο Πάλλης μέχρι να καταλήξει στη μονή του Προυσού.
Στόχος του επίσης είναι η χάραξη της διαδρομής 1500 εξοδιτών από το Μεσολόγγι τον Απρίλιο του 1826 μέχρι την άφιξή τους στο Ναύπλιο όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Κώστα Καρακόϊδα « Το στρατόπεδο της Δερβέκιστας και το οδοιπορικό της θυσίας των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”. Απρίλης 1825 – Απρίλης 1826».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάδειξη των Αποκλείστρων. Οι Αποκλείστρες ήταν περιοχές όπου κατέφευγε κυρίως την περίοδο της Επανάστασης ο άμαχος πληθυσμός. Οι μεγαλύτερες Αποκλείστρες, όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν μέχρι 25000 άτομα, στο νομό μας εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνες του δημοσιογράφου κοντά στον Προυσό και στον ορεινό Βάλτο στο βουνό της Κανάλας. Αν και ελάχιστοι ντόπιοι γνωρίζουν τις τόσο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της τοπικής μας ιστορίας, έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξης των περιοχών αυτών.
Ευτυχώς ο αγώνας του Μάκη Εξαρχόπουλου συναντά ευκήκοα ώτα και χέρια πρόθυμα να βοηθήσουν το ξέθαμμα ψηγμάτων τοπικών ιστορίας που η αδιαφορία και η περιχαράκωση γύρω από το εγώ οδήγησαν στη λήθη.

Έντυπη έκδοση 263

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*