Απάντηση Βαγγέλη Τσούκα για την ανάληψη Αντιδημαρχίας από το συνδυασμό της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

Απάντηση Βαγγέλη Τσούκα για την ανάληψη Αντιδημαρχίας από το συνδυασμό της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έγιναν σε ένα νέο νομοθετημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλαίσιο, τον «Κλεισθένη Ι». Μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση, αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου και πολυεπίπεδου διαλόγου, ο οποίος σαφώς είχε σκοπό να άρει τις στρεβλώσεις του «Καλλικράτη», να βελτιώσει διαδικασίες με τελικό στόχο τις δομικές αλλαγές επί του αναπτυξιακού μοντέλου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη ανακατανομή, τη δίκαιη ανάπτυξη. Αυτές οι βαθιές και ριζικές τομές θα οδηγούσαν αναμφίβολα την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε μία εντελώς νέα εποχή συμμετοχής, λαϊκού ελέγχου και ισχυροποίησης των ΟΤΑ, με διατάξεις που ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα, τη δημοκρατική έκφραση και τη συμμετοχή των πολιτών. .
Ωστόσο, στις 9 Αυγούστου υπήρξε ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατήργησε σε μια νύχτα όλο το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ. Το τοπίο άλλαξε εντελώς νομοθετικά προς μια αντιδραστική κατεύθυνση. Γι ΄ αυτό καθήκον των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι η καταγγελία των αλλαγών αυτών και η προσπάθεια δημιουργίας μετώπου για την απόκρουσή τους.
Μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ μελών της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε προγραμματική βάση και με ορισμό αντιδημάρχου από την παράταξη μας με την παράταξη του Δημάρχου Γ.Κατσούλα. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε έντονη πολιτική συζήτηση στα πλαίσια της δημοτικής ομάδας και διαφώνησα με την υιοθέτηση αυτής της τακτικής. Δήλωσα ωστόσο ευθαρσώς ότι η παράταξη θα πρέπει να μείνει ενιαία, να ασκήσουμε γόνιμη κι όχι στείρα αντιπολίτευση όντας θετικοί σε κάθε θέμα που θα έρχεται προς συζήτηση στο ΔΣ, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών.

Νέο τοπίο στο Δήμο Αμφιλοχίας-Σημεία αποκατάστασης της αλήθειας και προς διευκρίνιση
1. Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ήταν μια ανεξάρτητη προοδευτική και δημοκρατική αυτοδιοικητική παράταξη .
2. Πυρήνας της νέας αρχιτεκτονικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπονταν από τον Κλεισθένη 1 ήταν η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βασική θέση του συνδυασμού μας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν η υπεράσπιση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών. Στο σημείο αυτό μπαίνουν τα εξής ερωτήματα. Είναι ίδιο το νομικό πλαίσιο σήμερα για την λειτουργία των ΟΤΑ με αυτό που υπήρχε με την ψήφιση του Κλεισθένη 1; Υπήρξε ουσιαστική κατάργηση της απλής αναλογικής με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε; Η συμμετοχή σε μια τέτοιου είδους ιδιότυπης συνεργασίας μήπως σημαίνει και νομιμοποίηση του αντιδημοκρατικού νόμου-εκτρώματος της Ν.Δ;
3. Στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής μας ομάδας μου επιδόθηκε κείμενο το οποίο δεν υπέγραψα που τονίζεται μεταξύ άλλων «Ξεκινάμε μια πιλοτική συνεργασία σε καθαρά αυτοδιοικητική βάση και είναι συνεργασία δύο παρατάξεων… με τη συμμετοχή μέλους μας σε θέση ευθύνης ( αντιδήμαρχος)». Τι σημαίνει ο όρος πιλοτική συνεργασία; Σε ποια εγκύκλιο ή σε ποιον νόμο προβλέπεται ο όρος «πιλοτική συνεργασία»; Σε ποιον θα απολογείται ο αντιδήμαρχος που ορίστηκε για τις πολιτικές επιλογές που κάνει; Γιατί δεν συνεδριάζει η δημοτική παράταξη για να υπάρξει η τελική απόφαση;
4. Η έννοια της συνεργασίας προϋποθέτει πρώτα και κύρια προγραμματική συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών σημεία της οποίας δεν υπάρχουν στο κείμενο που μου επιδόθηκε. Υπάρχει απλά η πρόταση για ανάληψη μιας θέσης αντιδημάρχου κάτι το οποίο ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πώς συνεχίζουμε από εδώ και πέρα.
Η στρατηγική της παράταξης μας ήταν εξαρχής και το τονίζαμε για συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε μια αυτοδιοικητική κατεύθυνση.Επειδή όπως διαπιστώνεται εμφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα πλαίσια της δημοτικής παράταξης για την τακτική που θα ακολουθήσουμε είναι επιβεβλημένο να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μελών και των φίλων της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, που θα πάρει και την τελική απόφαση.

Βαγγέλης Τσούκας

Δημοτικός σύμβουλος

Share

10 Σχόλια

 1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Η ανακοίνωση μυρίζει ναφθαλίνη και μοιάζει σαν να βγήκε από το ντουλάπι της πασοκαρίας, ειδικά το κομμάτι που επικαλείται “δημοκρατικές” και “προοδευτικές” δυνάμεις.Αποκλείεται να την έγραψε νεαρός ηλικιακά και μορφωμένος άνθρωπος.’Αλλοι του την υπέδειξαν.

 2. Shannon says:

  Αγαπητέ κύριε Τσούκα. Λίγες σκέψεις για τα 4 σημεία της δήλωσης σας.

  1) Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν ήταν ανεξάρτητη. Δεν είναι ούτε ντροπή ούτε κακό αυτό. Η προσποίηση πως κάτι είναι ανεξάρτητο καθ’ ην στιγμή όλα κραύγαζαν για το αντίθετο δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα.
  2) Απλή αναλογική: Αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονταν μόνο σε 1 ψηφοφορία (μόνο πρώτος γύρος) τότε, ίσως, να μπορούσαμε να σχηματίσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας σε απλή αναλογική. Δεύτερος γύρος εκλογών με συμμετοχή μόνο δύο παρατάξεων απλά γκρεμίζει το αφήγημα της απλής αναλογικής. Είναι Άτοπον με στοιχειώδη μαθηματικά!
  3) “Πιλοτική συνεργασία” σημαίνει: (α) τρίχες κατσαρές ή (β) “δημιουργική ασάφεια” ή (γ) ξεκίνα και βλέπουμε ή (δ) να σε δόκω τη Σαχάρα να με δόκεις το Σουέζ (κάτι σαν νταλαβέρι)…Κατά κανόνα ο Αντιδήμαρχος απολογείται στο Δήμαρχο. Κι αν ζοριστεί είτε ανεξαρτητοποιείται, είτε προσχωρεί αλλού, είτε παραιτείται.
  4) “Προγραμματική συμφωνία”: Βλέπε 3 (α) και 3 (β)…Αλήθεια υπάρχει κάποιο γραπτό καταστατικό της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που ορίζει καταστατικές λειτουργίες και όργανα που να φαίνεται κιόλας πως οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις προσανατολίζονται σε αυτοδιοικητική κατεύθυνση; Γιατί δηλαδή να πρέπει να αποφασίζουν οι φίλοι και τα μέλη και όχι οι εκλεγμένοι της παράταξης; Ποιοι απαρτίζουν αυτή την παράταξη; Υπάρχει λίστα εγγεγραμμένων μελών και φίλων της; Τέλως πάντων αυτά είναι μάλλον και εσωτερικές λειτουργίες που καμιά φορά να μη χρειάζεται η ενημέρωση των μη φίλων και των μη μελών.

  Καλή συνέχεια εύχομαι και πάντα προς το καλό και το συμφέρον του Δημοτικού διαμερίσματος Αμφιλοχίας.

 3. ΣΚΟΡΠΙΝΑ says:

  Βρε παιδιά….γιατί κάνετε έτσι? Εσείς τον βγαλατε.Εσείς θα τον προσκυνησετε τώρα. Οσο για το σε ποιον θα λογοδοτεί ο αντιδήμαρχος. Στον Δήμαρχο φυσικά. Ετσι όπως τα κάνατε, αυτομάτως μετατρεψατε την παράταξη σας σε ουρά του Κατσουλα. Και στο τέλος της τετραετίας όλη την πολιτικη φθορά του νέου Δημάρχου θα την έχετε χρεωθεί και εσείς. Απλα τα πραγματα.Είστε αντιμέτωποι με τις επιλογές σας.
  Ουσιαστικά ο νεος Δήμαρχος,παρόλο που με τον νεο νομο δεν σας έχει αναγκη, σας ευχαριστεί δημοσια για την βοήθεια σας στον δεύτερο γύρο με αυτή του την κινηση 😂
  Αποστόλη θα λέτε και θα κλαίτε…. 😂😂😂

  • Αλεξ says:

   Πες στα σκορπίνα να αγιάσει το στόμα σου! 1000 μπράβο και πολύ σωστά! Αφού κ. Τσούκα εσείς τον βγάλατε, όλοι σας στον δεύτερο γύρο Κατσούλα ψήφισατε. Γιατί δεν λέτε οτι και συνηποψηφιός σας κ. Τσόγκας είναι κουνιάδος του κ. Κατσούλα.
   Στη θέση σας κ. Τσούκα ούτε εσείς ούτε η κα Ανδρίκουλα θα έπρεπε να έχουν θέση, αφού βγάλατε αυτούς που βγάλατε από την παράταξη Κατσούλα αυτοί έπρεπε να δοκιμαστούν στον πολιτικό στίβο με τα όποια (μηδενικά) προσόντα που έχει ο καθένας τους. Αυτοί θα πρέπει να κριθούν από τον κόσμο.

 4. ΚΑΝΑΡΗΣ says:

  Ελάτε, τώρα….
  ”Βάστα με να σε βαστώ ν’ ανεβούμε στο βουνό” και βλέπουμε …
  Ο Βασίλας ήθελε να γυρίσει στα τεκταινόμενα , ο Βαγγέλης, να κρατήσει για το κόμμα και
  τον εαυτό του , εκεί, κάπου..”έδεσε το γλυκό ” στις συνεννοήσεις κι έτσι μας προέκυψε η …ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ (Ννναι…)”ΔΗΜΟΤΙΚΗ….”ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ” !!!( Άστα να πάνε !!!)
  Τα τελευταία προκύψαντα μαρτυρούν τον εξ αρχής θνησιγενή χαρακτήρα της ….
  Ε, τώρα τα …λούζονται….
  Μόνο να πάρουν καλό σαμπουάν για να προλάβουν την …ολική τριχόπτωση….
  Α, και πολλές ευχές στον Ρεγκούτα για την Αντιδημαρχία !!!
  Η Σοφία ..άναψε και κόρωσε !!!!
  Και με το δίκιο της , η γιατρίνα ….
  ”Παιδάκια,
  Όχι και σε τα μας …..
  Δεν πάει…….”

 5. ΣΚΟΡΠΙΝΑ says:

  Ειναι επειδή και καλα ήθελαν την απλή αναλογική, για αυτό έδωσαν γραμμή για να κανουν το 27% Δήμαρχο. Απο εκεί και μονο να καταλάβεις. Οσο για τα υπολοιπα γνωστά…τυχαια ήρθαν τρίτοι νομίζεις; Δες τα ποσοστά του κάθε υποψηφίου Δημάρχου στον α’ γύρο και απο εκεί θα καταλάβεις ποια ειναι η πραγματική αποδοχή του κόσμου. Και που να έρθουν αντιμέτωποι με τα πραγματικα προβλήματα της κοινωνιας να δεις τι έχει να γίνει….😂

 6. Βαγγέλης ο συμπαραταξιακος….

 7. Εγώ θεωρώ οτι οι μόνοι σταθεροί στα πολιτικά πιστεύω τους τόσα χρόνια είναι ο κ. Τσούκας και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ. Νομίζω οτι ο κ. Βασίλας « κορόιδεψε» τον κ.Τσούκα και άλλα του υποσχέθηκε και άλλα έκανε. Τόσα χρόνια οι υπόλοιποι υποψήφιοι που αρκετοί που έχουν εκλεγεό κιόλας μεταπηδούν από συνδυασμό σε συνδυασμό. Ο Βασίλας ήταν μαζί με τον Κοιμήση και όταν κατέβαινε στην περιφέρεια ως υποψήφιος μαζί γυρνούσαν για ψήφους. Η Ανδρίκουλα που ο Κατσούλας την θεωρεί και οικογένειά του 😂😂 αμα έχεις τέτοιους για οικογένε φέξε μουβκαι γλίστρησε! Ο Νίκας, ο Λιάπης όλοι τους κολοτούμπες και όπου είναι το συμφέρον. Τόσα χρόνια όμως ο κ. Τσούκας ούτε τα έκανε ένα με κανέναν που ήταβ στην εξουσία ούτε προσκύνησε κατουρημένες ποδιές για μια καρέκλα όπως έκαναν οι άλλοι. Ο κ. Βασίλας οφείλει να λογοδοτήσει προς τους ψηφοφόρους του.

 8. Αμφιλοχιωτης says:

  Ο βασιλας παντα παρτακιας. Η αντρικουλα να δειξει οτι πηρε το μηνυμα κ να μην παρει τη σιγουρη κατακραυγη για μια καρεκλα χωρις νοημα

 9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΚΑΚΩΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΟΥΚΑ.ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*